Saturday, March 21, 2009

Sape nak?? Dua...singgit...






Sapelah pemilik cintaku??
Bosan tak bosan gak..permata hati duk di kampung..haaa tula..
pandai2 je datang sini sorang2..nak ptk konon...
alih2 diri sendiri merana kebuntuan..boring..bosan..
rumah nih...dh puluh2 kali den kemas..tak tau nak buek apo lagi..
alih2..kelmarin..gi la shopping shop ole-ole kat Shah Alam ni...
Jalan punye jalan..terserempak dengan satu buku menarik nih...tajuk nye..jeng..jeng..jeng
PEMILIK CINTAKU SETELAH ALLAH DAN RASUL...Kopak duit ditengah2 nazak..hujung bulan nih....
tapi ku gagahi jua demi menuntut ilmu batin untuk diri nih..hehe

Bukunye..nipis jer...tak sampai 3600 saat..dah abis baca...
Antara intipati dan isi kandungan buku nih..best jugak dan ana benar2 tertarik dan terpanggil nak respons..
kisahnya yang dipaparkan oleh penulis buku nih..seolah2..dugaannya di dunia ini..hanyalah dengan ajnabi bernama 'LELAKI'...
Bagi ana...penulis cukup bertuah dan beruntung..kerana memperolehi seorang suami yang cukup mantap dan kukuh iman dan agamanya...
tapi dalam realiti sebenar kehidupan kita...kita sebagai hamba Allah..takkan lengkap tanpa diduga dan diuji sejauh mana keimanan dan kesabaran kita...
Dugaan yang datang silih berganti pada setiap insan itu berbeza..menunjukkan betapa sayangnya Allah kepada hambaNya...
Tak semua..muslimah mendapat seorang sayap kanan yang ampuh akhlak dan agama...justeru..bersyukurlah mereka2 yakni muslimah di luar sana..kerana kita diuji dengan insan yang berbeza...
Alangkah indah hidup ini dihiasi dengan mawaddah wa rahmah di alam rumahtangga...tapi..takdir dan ketentuan serta perancangan Allah melebihi segalanya...
Bagi diri ana sendiri...dugaan yang menimpa..ana redha dan pasrah kerana...InsyaAllah ade sinar kebahagiaan dan hikmah yang bakal diterima...
Berbekalkan sedikit prinsip... "aku mencintaimu kerana agamamu,jika hilang agamamu,hilanglah cintaku padamu"-adaptasi dari kata-kata Imam Al-Nawawi.
Firman Allah taala yang bermaksud: Dan wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik..begitu juga sebaliknya.."(surah Annur)


4 comments:

Chekgu BaniHassim said...

tu arr..sape suh anta anak balik kpg...
tu yg meroyan sorg tu?? boring tatau ape nk buat ek??
huhu

Melawis said...

Ni nak cian kat anak ke omaknyo.

bjorx said...

hi hani,

ptk macam mana? paper umum open book test kan?

muslimahsolehah said...

chekgu Bh
a ahh..abis semua kutu2 mati..

melawis
sian kat dua2 pun takpe..hehe

bjorx
ptk tu ok..hani je kot..tak ok.hehe.
open book pun..tak sempat..buku tu duk ter open gitu jer...